Počitek, sprostitev in spanje

Datum: 17.09.2014

Avtor: Tadej Jontez

Kraj objave: E4E - Spletne novice

Večina si je v preteklih tednih ali mesecu vzela čas za počitnice in zaslužen odmor. To je tudi obdobje, ko si vzamemo čas za svoje najbližje, zase in zbistritev uma pred vsakodnevnim »bezlanjem«, pehanjem in posledičnim stresom, ki je čedalje bolj prisoten pri ljudeh, ki so podvrženi nenehnim pritiskom in obremenitvam.

Ključni vidik dolgoročnega stresa je čas in vprašanje vzdržljivosti, koliko časa ljudje lahko vzdržijo visoko raven stresa, preden izgorijo.

Izgorelost je nekaj, kar običajno prizadene ljudi, ki so zelo predani delu, ki ga opravljajo. Predvidevam, tudi vi.

Ko se srečujete s stresnimi situacijami, kar je skorajda bolj pogosto kot ne, se na to odzovete s popolno zavezo in intenzivno trudite, da bi jih rešili. Da pa to opravite, boste delali dolge ure, se odpovedali počitnicam in zmanjševali čas spanja. Vse, da bi porabili čim več časa za reševanje problema.

Če je to kratkotrajna rešitev, bo negativen učinek minimalen, uspeh pa pogosto spektakularen. V primeru, da boste težko delo trpeli dolgo časa, brez prestanka, pa tvegate, da boste v kratkem podvrženi izgorelosti.

Počitek in sprostitev

Počitek je nujno potreben element, če se želite izogniti stresu. Počitek ob koncu dneva in ob koncu tedna pomaga, da se pomirite.

Naredite zabavne stvari v katerih uživate in se sprostite in tako kompenzirajte neprijeten stres, ki ga doživljate na delovnem mestu. S tem življenju povrnete ravnotežje. Še posebej je to pomembno, če se redno srečujete z neželenim nivojem stresa.

Dober način za počitek in zmanjševanje dolgotrajnega stresa je tudi ukvarjanje s prijetnimi, ne hitrimi športi ali hobiji. Če ves svoj ​​delovni dan tekmujete, potem je lahko zelo prijetno, da nekaj svojega prostega časa porabite popolnoma ne tekmovalno. Počasne fizične aktivnosti, kot so jadranje ali hoja so zato zelo primerni, saj pri tem ne občutite nobenih pritiskov. Zelo prijetno je lahko tudi branje knjig, gledanje televizije ali sproščujoče prijateljsko druženje.

Še posebej pomembne pa so počitnice. Če je le mogoče, si jih privoščite. In ne le enega, temveč dva tedna počitka. Skupna ugotovitev pravi, da se ljudje nikoli popolno ne sprostijo do konca prvega tedna počitnic.

Poskrbite, da boste vzeli svoj ​​dopust resno in ga res uporabili za sprostitev.

Spanec

V povprečju ljudje potrebujemo osem ur spanca (od treh  do enajst ur). Seveda pa je vsak človek svoj individuum, in tako ima tudi vsak različne potrebe po količini spanca, odvisno od osebe in starosti.

Če nam redno primanjkuje spanca, potem trpi koncentracija, posledično se znižuje učinkovitost in upada energijski nivo. Vsi smo to že doživeli.

Kombinacija vse dejavnikov zmanjšuje učinkovitost na delovnem mestu in posledično povečuje stres. Ko naša koncentracija tava, delamo napake. Ker naša energija upada, postanemo manj učinkoviti v tistem kar počnemo in zmanjšujemo nadzor nad dogodki. To pa vodi k stanju, ki težko in stresno situacijo še poslabša. Za vzpostavitev ponovne kontrole pa bomo potrebovali veliko večje žrtve.

Poskrbite, da boste dobili dovolj spanca. Če ste se navadili na nenehno utrujenost, boste presenečeni, kako ostri in energični se boste počutili, ko boste pričeli z običajnim spancem.

Vsekakor pa, izkoristite čas dopustov, skladno z vašimi zmožnostmi, predvsem pa ga izkoristite za sproščujoče trenutke in sprostitev misli.

Za na koncu pa še opozorilo: Stres lahko povzroči resne zdravstvene težave, v skrajnih primerih lahko povzroči celo smrt. Uporabljene tehnike upravljanja stresa so pokazale pozitiven učinek na zmanjšanje stresa. So pa samo vodilo. Če imate kakršne koli pomisleke glede bolezni, povezanih s stresom ali če vam stres povzroča znatne težave, se za poglobljen nasvet obrnite na ustrezno zdravniško pomoč usposobljenih zdravstvenih delavcev. Z zdravstvenim osebjem se posvetujte tudi pred vsako večjo spremembo v prehrani in ravni vadbe.

Tadej Jontez,

Svetovalec, Eudace d.o.o.